Categorie Archief hondensport

doorjohan

Treibball voor honden die gek zijn op ballen

Treibball

Als je hond dol is op ballen en het geweldig vindt daarmee te rennen en spelen dan is treibball een leuk spelletje om samen te proberen. Bij dit ballenspel draait het om balbeheersing maar ook om een goede samenwerking tussen jou en je hond. Treibball is leuk om te doen en om naar te kijken en geschikt voor kleine gezelschapshonden als grote gezelschapshonden.

Treibball

De spelregels van Treibball

Het doel van Treibball is dat alle acht ballen door de hond in het goal gedreven of geduwd worden. Als baasje stuur je je hond aan door middel van handgebaren of fluitsignalen. Het spel start met maximaal 8 grote ballen (meestal gymnastiekballen) die in het midden van een groot veld in een driehoek opgesteld liggen. Het baasje, of de coach, staat aan de rand van het veld bij het goal. Bij het startsein brengt de hond zo snel mogelijk alle ballen (een voor een) naar de goal. Het is de bedoeling dat je je hond hierin begeleid en helpt met behulp van handsignalen of het geven van commando’s.

Treibball

De hond heeft in totaal 10 minuten om alle ballen in de goal te duwen en de tijd stopt als de hij alle ballen heeft verzameld en voor de goal ligt. Treibball is een leuk spel voor alle niveaus en voor de hele fanatieke duo’s zijn er zelfs wedstrijden om samen aan mee te doen. Is het ‘gewone’ Treibballen geen uitdaging meer dan zijn er vele varianten met parcours om het spelletje spannend te houden voor jou en jouw hond.

Hoe Treibball beginnen met spelen

Om samen met je hond te leren Treibballen begin je met één bal. Honden zijn meestal gewend ballen op te pakken in hun bek en het vergt dan ook de nodige oefening geduldig achter de bal te blijven en deze vooruit te duwen.

De meeste honden gebruiken hierbij hun snuit, anderen duwen met hun borst of gebruiken de poten. Hoe meer jullie oefenen hoe beter jij je hond kan aansturen en hoe behendiger deze de bal stuurt. Het begint allemaal met het plaatsnemen van je hond achter de bal en deze vervolgens naar voren te duwen en te sturen. Je leert je hond dit te doen op commando’s en aanwijzingen van jou, de coach.

 

Treibball reglement

De sleutel tot succes is het kiezen van een stembeloning (‘goed zo’ of ‘super’) en deze consequent toepassen bij alle nieuwe handelingen die je hond correct uitvoert. Daarna is het belangrijk de afstand tussen jou en je hond stapje bij beetje groter te maken om te oefenen met het uitvoeren van jouw commando’s op een grotere afstand. Als jullie het manoeuvreren van een bal onder de knie hebben is het tijd om meerdere ballen aan het spel toe te voegen en kunnen jullie beginnen met het trainen op snelheid. Wil je graag met je hond gaan Treibballen maar wil je dit niet alleen doen? In heel Nederland zijn er verschillende hondenverenigingen die cursussen en trainingen aanbieden waarbij jullie samen met andere honden en coaches professioneel begeleid worden bij het Treibballen.

Treibball, ook voor mijn hond?

Treibball is een weinig belastende sport waardoor deze ook heel geschikt is voor jonge honden, oude honden en honden met een beperking. Alle verschillende rassen kunnen meedoen, bij een kleine gezelschapshond wordt er gewoon gekozen voor een kleinere bal. De enige vereiste is dat uw hond een basisgehoorzaamheid heeft en graag wil samenwerken met jou. Dit is natuurlijk ook van toepassing op andere activiteiten met je hond.

Honden die gek zijn op Treibball, zijn meestal ook gek op Dog Frisbee.