Spring naar inhoud

Agility en de spelregels

Beroep doen op de vaardigheden van je hond

Agility, ook wel behendigheid, is een hondensport waar je hond een parcours met verschillende hindernissen foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De verschillende opdrachten moet je hond zelfstandig uitvoeren, jij mag hem daar met je stem en door handgebaren aanwijzingen bij geven.

Agility

De spelregels

Het parcour bij Agility bestaat uit verschillende onderdelen en hindernissen die een beroep doen op de vaardigheden van je hond. Denk hierbij aan tunnels om doorheen te rennen, obstakels waar je hond overheen moet klimmen en paaltjes om tussendoor te slingeren.

Alles draait hier om teamwork: jullie moeten samen zo goed en snel mogelijk het parcours met hindernissen voltooien. Hierbij mag je je hond op afstand motiveren en aansturen, het is niet toegestaan om hem of de hindernissen aan te raken tijdens het spel. De volgorde van de verschillende hindernissen is bij elk parcours anders en de uitdaging zit hem dan ook in het contact tussen jou en je hond om de bedoeling duidelijk over te brengen. De meeste honden vinden het geweldig om de hindernissen te overwinnen en al spelenderwijs hun conditie te verbeteren.

agility sport

Naast de fysieke vooruitgang prikkelen de opdrachten ook het geheugen en concentratie van je hond en versterkt het samenwerken jullie band. Tijdens wedstrijden en trainingen komt je hond in contact met andere honden en mensen waardoor hij in het dagelijks leven ook makkelijker is in de omgang.

Bij wedstrijden zijn er 3 soorten parcours mogelijk : het ‘vast’, ‘jumping’ en ‘spel’ parcours. Het vaste parcours bevat alle types hindernissen, inclusief paaltjes en klimmuren, waar bij jumping het puur gaat om springen en snelheid en de hindernissen niet aangeraakt worden. Het spelparcours is een mogelijkheid voor deelnemers om alle hindernissen en toestellen zonder wedstrijddruk nog eens uit te proberen.

Hoe te beginnen

Omdat de meeste mensen de verschillende toestellen voor de hindernissen niet thuis hebben klaarliggen, is het het makkelijkst de Agilitytraining te doen bij een van de vele hondenscholen. De beginnerstraining bestaat uit het aanleren van de verschillende toestellen als de tunnels, obstakels en slaloms.

Als je hond deze onder de knie heeft is het tijd om de technieken te verfijnen. Dit is meer gericht op het baasje dan de hond. Jij zal op het juiste moment duidelijke aanwijzingen moeten geven en een goede positie innemen. De gevorderdentraining is dan ook meer gericht op de samenwerking tussen hond en baas, zodat jullie uiteindelijk een sterk team vormen.

Bij Agility zijn tijd en geduld (en plezier) de belangrijkste factoren voor succes, een professioneel team traint vaak al jaren samen. Naast dat je de sport recreatief kunt beoefenen worden er ook wedstrijden georganiseerd waaraan je kunt deelnemen. Er zijn verschillende niveaus en door punten te halen kunnen jullie promoveren naar een hogere klasse.

agility springen

Is Agility ook voor mijn hond?

Zoals bij elke sport gaat het er bij Agility om dat jij en je hond samen plezier hebben.

Op recreatief niveau kan in principe met iedere gezelschapshond meedoen. Voor hele grote, zware honden of honden met relatief korte poten kan het een minder geschikte sport zijn. Misschien kies je dan best voor een hondensport die wat minder belastend is zoals doggydance (op het tempo van je hond), wandelen of speuren met je hond. Dit is zeker geen schande.

Voor de wedstrijdsport is het belangrijk rekening te houden met de kracht en wendbaarheid van je hond, maar ook volgzaamheid en intelligentie zijn belangrijke succesfactoren. Het parcours zal op schofthoogte en lichaamsbouw afgestemd zijn zodat de tunnel niet te klein is of het obstakel te hoog. Naast dat het voor jou en je hond een leuke uitdaging is, is het voor de toeschouwer een opwindend geheel om jullie te zien.