Spring naar inhoud

DoggyDance of Canine Freestyle

DoggyDance is dansen met je hond

DoggyDancing, ook wel Canine Freestyle, is het dansen of bewegen met je hond op muziek. Er kan gebruik gemaakt worden van kostuums en rekwisieten en met behulp van een aantal standaard bewegingen kun je met je eigen creativiteit leuke en afwisselende routines bedenken. DoggyDancing is van origine een wedstrijdsport, maar is ook populair als recreatie en sportieve activiteit om samen met je hond te doen.

De spelregels

DoggyDancing ken een groot aantal verschillende oefeningen, maar echte regels zijn er niet. Het is tenslotte ook ‘Freestyle’. Er zijn verschillende stijlen DogDancing zoals line-dancing of Hip-Hop, maar het draait om het uitten van je eigen creatieve gevoelens. Bij de dans-oefeningen kun je denken aan slalom door de benen, lopen op de achterpoten en springen over het lichaam van het baasje, maar een eigen nieuwe dansmove mag ook gebruikt worden.

Het doel van DoggyDancing is dat jij en je hond samen plezier beleven en gezond bewegen. Het leuke is dat er een oneindigheid aan variatie te bedenken is met een klein aantal basisbewegingen. Ook de muziek en eventuele matching outfits kunnen helemaal naar eigen creativiteit uitgekozen worden. Bij wedstrijden scoor je dan ook punten door zo veel mogelijk verschillende oefeningen te laten zien. De enige regel die er is, is dat de veiligheid van je hond is gewaarborgd en de oefening dus geen gevaar oplevert. Bij zogenaamde ‘Heelwork to Music’, een onderdeel van DoggyDancing is het de bedoeling dat je hond niet meer dan 2 meter van jou vandaan mag zijn.

DoggyDance

Hoe te beginnen met DoggyDance

DoggyDance is topsport! Je hebt veel discipline en geduld nodig om samen met je hond alle verschillende bewegingen te leren. De honden zijn vaak razend enthousiast om alle nieuwe dingen te leren en samen te spelen met de baas. Het leuke is dat je zelf een routine in elkaar mag zetten die je kunt samenstellen op de talenten van jouw hond. Om te beginnen is het slim te werken met een clicker, hiermee kun je aangeven wat je precies verwacht van je hond en wat je graag nog een keer wilt zien.

De basis is het leren van de verschillende oefeningen los van elkaar, denk hierbij aan volgen (vooruit en achteruit), draaien, springen en door de benen lopen. Als jullie een aantal oefeningen onder de knie hebben kun je beginnen met het koppelen van deze oefeningen zodat er een vloeiend geheel ontstaat. Hierbij kun je de muziek uitkiezen, of andersom. Wil je dit samen met anderen doen dan zijn er genoeg hondenscholen die cursussen en workshops DogDancing aanbieden. Het leuke hieraan is dat deze vaak worden afgesloten met een show waardoor jullie je dansroutine kunnen laten zien voor het publiek. Voor de echte fanatiekeling zijn er ook wedstrijden. Je kunt punten halen door de afwisseling van verschillende oefeningen en de uitvoering hiervan.

Is DoggyDance ook voor mijn hond?

Het mooie aan DogDance is dat het geschikt is voor iedereen die van dansen houdt en het leuk vindt om zijn hond dingen te leren en een choreografie op muziek in elkaar te zetten. Natuurlijk zal de ene (ras) hond zich soepeler bewegen dan de andere, maar in principe kan iedere hond leren om samen met de baas te bewegen. Een Engelse Bulldog zal minder elegant bewegen en minder moeilijke oefeningen aankunnen als een soepele Border Collie, maar dat betekent niet dat deze er minder plezier aan beleeft. Willen jullie meer dan samen dansen in de woonkamer, ook bij wedstrijden zijn alle rassen en rasloze honden van harte welkom.